Schrijf je in voor onze nieuwsbrief ‘Vitamins’

Buro Hans
 • 05 aug 2018

  RIVM krijgt veel vragen over nieuw tekenvirus

  Het RIVM krijgt veel vragen over het nieuwe tekenvirus dat afgelopen voorjaar voor het eerst in Nederland werd aangetroffen. Het gaat om het TBE-virus, dat zich vanuit Rusland en Duitsland nu ook in Nederland verspreidt. Het virus kan leiden tot teken-encefalitis, een ontsteking in de hersenen.

  Het RIVM: “We leggen dan uit dat het zaak is om te voorkomen dat je een tekenbeet oploopt en dat je een teek die zich in je heeft vastgebeten zo snel mogelijk verwijdert.”

  Het virus is in Nederland tot nu toe alleen gevonden in teken op de Sallandse Heuvelrug en de Utrechtse Heuvelrug. Meestal gaat het virus over van dier op dier. Het komt veel minder voor dat teken het op mensen overdragen. Voor zover bekend is er tot nu toe in Nederland alleen een wandelaar op de Utrechtse Heuvelrug besmet met het TBE-virus. Die patiënt is inmiddels herstellende.

  Lees verder: http://nos.nl/artikel/2125576-rivm-krijgt-veel-vragen-over-nieuw-tekenvirus.html

 • 04 aug 2018

  Minder teken … maar wees alert!

  Er zijn de afgelopen drie weken veel minder tekenbeten gemeld dan normaal in deze periode, meldt het RIVM. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het aanhoudend droge weer. Het is bekend dat teken zich bij dit soort weer vaker verstoppen in het bovenste deel van de bodem, om uitdroging te voorkomen.

  Jaarlijks worden in Nederland ruim een miljoen tekenbeten gemeld, waarvan de helft in juni en juli. “Ook dit jaar kregen we in juni heel veel meldingen binnen, maar drie weken geleden daalde dat aantal opeens heel sterk”, vertelt Kees van den Wijngaard, epidemioloog bij het RIVM.

  Het aantal meldingen op tekenradar.nl was de afgelopen drie weken bijna twee derde lager dan de afgelopen jaren in dezelfde periode. “Voor ons kwam dat onverwacht”, zegt Van den Wijngaard. “Doordat er in juni juist veel meldingen waren van tekenbeten, verwachtten we een pittig tekenseizoen. Maar toen zagen we het aantal meldingen ineens afnemen. Dat moment viel samen met het begin van de droogte in Nederland.”

  Voorjaar
  Van den Wijngaard benadrukt dat mensen zich goed moeten blijven controleren op tekenbeten na een bezoek aan het bos, het park of de duinen. Hoewel de teken nu minder actief zijn, worden wekelijks nog duizenden mensen gebeten. “Het aantal tekenbeten is nu ongeveer zo hoog als in een gemiddeld voorjaar.”

  Ieder jaar krijgen ongeveer 27.000 mensen de ziekte van Lyme, die door teken kan worden overgedragen. Hoe sneller een teek wordt verwijderd, des te kleiner is de kans op besmetting.

  Onderzoek
  Het RIVM doet onderzoek naar Lyme en andere ziektes die je door een teek kunt oplopen. “Mensen die een rode ring of vlek hebben rond een tekenbeet of koorts krijgen nadat ze zijn gebeten, kunnen zich melden via tekenradar.nl”, zegt Van den Wijngaard. “We volgen hun gezondheid dan een jaar lang, zodat we kunnen onderzoeken hoe hun klachten zich ontwikkelen en wat precies de oorzaken zijn.”

  Bron: NOS

× Stel je vraag